Έκθεση-κόλαφο για τις γερμανικές εποπτικές αρχές, Bundesbank και BaFin, εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά από διευρυμένο stress test τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών.
Το κλιμάκιο FSAP του ΔΝΤ που διενήργησε τις ασκήσεις κάνει λόγο για ελλιπή στοιχεία, προβλήματα στις μεθόδους αξιολόγησης κινδύνου, προβληματική εποπτεία και έλλειψη σχεδίων άντλησης κεφαλαίων. Παράλληλα διαπίστωσε απουσία ολοκληρωμένων stress tests με βάση τα πρότυπα του solvency στις ασφαλιστικές.
Διαβάστε επίσης: FT: Στημένα τα stress tests υπερ Deutsche Bank
Αν και άπαντες εστίασαν στα σχόλια της έκθεσης για τη Deutsche Bank, στην ουσία το κλιμάκιο του ΔΝΤ που διεξήγαγε τους ελέγχους εκτίμησε ότι αν και μπορεί να έχει μη καταγεγραμμένο ρίσκο, μπορεί να επιβιώσει ακόμα και από ακραία φαινόμενα. Δεν αποφάνθηκε όμως το ίδιο και για την Allianz την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον επικίνδυνη εταιρία του Dax.
Η έκθεση με τίτλο Germany: Financial Sector Assessment Program που δημοσιεύθηκε από το ΔΝΤ τον Ιούνιο αφορά έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις τράπεζες αφορούν το 2015 και στις ασφαλιστικές το 2014.
Το αρμόδιο κλιμάκιο όμως σημειώνει ότι για τα ευαίσθητα δεδομένα η Bundesbank απαίτησε η μελέτη να γίνει επί τόπου, στα γραφεία της, να μην υπάρξουν ηλεκτρονικά η φυσικά αντίγραφα και να κάνει η ίδια τους τελικούς υπολογισμούς.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνο “ερωτικό τρίγωνο” Deutsche Bank-Pimco Allianz
Για τις ασφαλιστικές, σύμφωνα με σημείωση στην έκθεση, δεν χορηγήθηκαν ευαίσθητα δεδομένα, τα στοιχεία που δόθηκαν κάλυπταν το 2014 και δεν υπήρχαν σχέδια κάλυψης κεφαλαιακών κενών.
Το κλιμάκιο FSAP του ΔΝΤ κάνει συστάσεις προς την Bundesbank για ενιαία εποπτεία, διαπιστώνει έλλειψη στοιχείων ανά τραπεζικό κλάδο και κενά βάσει της οδηγίας της Βασιλείας για τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ για το γερμανικό χρηματοοικονομικό σύστημα στα αγγλικά
Ζητά παράλληλα προσεκτική εκτίμηση των αποτελεσμάτων καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να υποεκτιμώνται κίνδυνοι με αποτέλεσμα να είναι πλασματικά υψηλότερα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Στην έκθεση γίνονται συστάσεις και στην αρχή εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος η οποία βρίσκεται υπό το υπουργείο Οικονομικών, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη BaFin. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η BaFin δεν έχει ζητήσει ακόμα σχέδια άντλησης κεφαλαίων από τις ασφαλιστικές που δεν μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του Solvency II, εισάγοντας νέους κινδύνους στο σύστημα. Συστήνει μάλιστα στην εποπτική αρχή στενότερη παρακολούθηση των σχέσεων ασφαλιστικών με τράπεζες.
Διαβάστε επίσης: Δεν είναι η Deutsche Bank το πρόβλημα, η Βασιλεία ΙΙΙ είναι
Το ΔΝΤ εντοπίζει ασυνήθιστα μεγάλη διασύνδεση του εγχώριου ασφαλιστικού και του τραπεζικού τομέα και ζητά στενότερη εποπτεία των σχέσεων. Υποστηρίζει ότι η Allianz είναι ο βασικός τροφοδότης κινδύνου για τις μεγάλες τράπεζες, Deutsche Bank και Commerzbank.
Επισημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν τόσο σε ακραία σενάρια και στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙ, ενώ θέλουν δουλειά για την προσαρμογή στη Βασιλεία ΙΙΙ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ παρά στο εσωτερικό της χώρας.
Αντιθέτως στις ασφαλιστικές εντοπίζει τεράστια αδυναμία προσαρμογής στα πρότυπα του Solvency II, με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να εφαρμόσει μεταβατικά μέτρα επιτρέποντας τη διάχυση του κόστους προσαρμογής σε βάθος 16ετίας, περίοδος όμως που θεωρείται βέβαιο ότι θα παράξει κρίσεις.
Συνεπώς το ΔΝΤ διεξήγαγε δυο stress tests, ενώ συνυπολογίζοντας τα μεταβατικά μέτρα και ένα χωρίς αυτά.
Διαπιστώθηκε ότι στο σκληρό σενάριο οι περισσότερες ασφαλιστικές χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, καθώς ο κομβικός δείκτης SCR σε κατάσταση συστημικής κρίσης υποχωρεί
– από το 155% στο 73% για τις 8 μεγαλύτερες ασφαλιστικές της χώρας
– από το 90 στο 17 για τις 25 μεσαίες και
– Αολι τι 115% στο 41% στις 42 μικρές του κλάδου
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεστ έγιναν με βάση στοιχεία του 2014, τα οποία χαρακτηρίζονται ενδεικτικά, αλλά είναι προφανές ότι απέχουν από την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο βαθμός βιωσιμότητας υπό τα κριτήρια του Solvency πλήττεται περαιτέρω από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, καθώς οι γερμανικές ασφαλιστικές προσφέρουν ακόμα κυρίως προϊόντα εγγυημένης απόδοσης, τα οποία πλέον είναι ασύμφορα, ενώ είναι πολύ περιορισμένη η συμμετοχή στον τζίρο unit linked προϊόντων τα οποία είναι πιο ευέλικτα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι όσο πιο σκληρό είναι το σενάριο τόσο λιγότερες δυνατότητες απορρόφησης του σοκ έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Για τις ασφαλιστικές, με ιδιαίτερη μνεία στην Allianz, επισημαίνει ότι η διασύνδεσή με τις μεγάλες τράπεζες είναι τεράστια πηγή ρίσκου και για τους δυο, με συνέπεια η αδυναμία να απειλεί να δυναμιτίσει ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα.