Ακαριαία ήταν η αντίδραση των αγορών στη φήμη, που μετέδωσε το Bloomberg, ότι η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αποδώσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν και το ευρώ ενισχύθηκε.
Ωστοσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται απίθανη -σε αυτή τη φάση- παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τη Γερμανία ο Μάριο Ντράγκι για να αλλάξει νομισματική πολιτική.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της πιέζει τις κυβερνήσεις για περισσότερα λεφτά σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Με τον πληθωρισμό να μην ξεπερνά το 1%, έναντι στόχου 2%, το ΔΝΤ να υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να επιλέξι μια ποιο παθητική στάση προσπαθώντας να διαβάσει τις εξελίξεις.
Τo δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει «πιθανόν» τις αγορές ομολόγων της, ενδεχομένως κατά 10 δισ. ευρώ τον μήνα.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στους Financial Times ότι «το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε τα θέματα αυτά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου και κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2017 και οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν τη χρονική επέκταση, ίσως και την αύξησή του, οπότε κάθε «οσμή» για το αντίθετο είχε φυσικά αρνητική επίδραση στην αγορά, σημειώνουν οι FT.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξήθηκαν περίπου 4 μονάδες βάσης (0,04 της ποσοστιαίας μονάδας). Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ υποχωρούσε πριν έως 0,7%.