Πιο βαθιές ρίζες από αυτές που παραδέχθηκε ενώπιον της Γερουσίας ο Τζόν Στάμπφ έχει το σκάνδαλο με τους εικονικούς λογαριασμούς πελατών στη Wells Fargo, καθώς ο CEO παραιτήθηκε συνολικά από bonus και μισθούς 41 εκατ. με την έναρξη της εσωτερικής διερεύνησης του θέματος.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας πέτυχε συμβιβασμό στα 190 εκατ. με τις αρχές στις ΗΠΑ, αποδεχόμενος τις κατηγορίες για το σκάνδαλο αλλά αρνούμενος ότι ο ίδιος είχε οποιαδήποτε γνώση.
Η υπόθεση όμως φαίνεται ότι έχει βάθος καθώς ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας αναζητά περισσότερα στοιχεία από αυτά που βρήκαν οι ελεγκτικές και εποπτικές αρχές.
Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να χαρίσει στον Stumpf άλλη μία θητεία όταν επιστρέψει στη θέση του την Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η Elizabeth Warren είχε ζητήσει την παραίτησή του.
“Το να παρακρατηθεί ο μισθός του είναι κάτι, αλλά δεν τελειώνει εδώ το ζήτημα του κατά πόσον ο Stumpf θα πρέπει να επιτρέπεται να διευθύνει μια τράπεζα” τόνισε ο Erik Gordon, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. “Είναι υπεύθυνος και γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει για μία τέτοια πρακτική που ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένη και γνωστή στην τράπεζα”.
Η Wells Fargo, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει αξίας, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 185 εκατ. δολ. για “εκτεταμένη παράνομη δραστηριότητα”, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι καταχώρησαν περισσότερους από 2 εκατ. λογαριασμούς που θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει ακόμα και χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των πελατών της τράπεζας.
“Λόγω της σοβαρότητας αυτών των παραβιάσεων, θα καταβληθεί στη Wells Fargo το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ”, είχε δηλώσει ο διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών Richard Cordray.
Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ συνέστησε σε ορισμένους υπαλλήλους της να “αναστείλουν την σύσταση προϊόντων ή υπηρεσιών εκτός και αν τους ζητηθεί από τους πελάτες μέχρι νεωτέρας”.
Αν και φαίνεται ότι πρόκειται για προσπάθεια του Στάμπφ να σώσει τη θέση του, εν τούτοις δεν μπορεί να αποκλεσιτεί το ενδεχόμενο να υπάρχει κάτι βαθύτερο.