Με την γεωπολιτική ένταση να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τις σχέσεις των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία σε οριακό σημείο και τη Βόρειο Κορέα ανεξέλεγκτη, η ανησυχία για ενδεχόμενο πυρηνικό “ατύχημα” δεν είναι πλέον εντελώς ανεδαφική. Αν και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν οι πιθανότητες για τη χρήση πυρηνικών σε πολεμική σύρραξη είναι μηδαμινές, η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα που προκάλεσε σεισμό 5,3 ρίχτερ καθιστά σαφές ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι “πολύ ανησυχητική και λυπηρή” ενέργεια, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. “Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.
Δεν είναι τυχαίο που στην πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας αντέδρασε ακόμα και η Κίνα, αν και όχι σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ως ένδειξη της δυσφορίας του Πεκίνου για τις ενέργειες της Πιονγκάνγκ.
Η πυρηνική δοκιμή όμως δεν ήταν η μόνη πρόκληση του Κμ Γιονγκ-ουν, μάλλον όμως η κορυφαία. Η Βόρειος Κορέα έχει πραγματοποιήσει πολλές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ μετά τη δοκιμή της πυρηνικής βόμβας ο Κιμ Γιονγκ-ουν διαδίδει ότι πλέον διαθέτει την τεχνολογία για την προσάρτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Βόρειος Κορέα δεν είναι η μόνη χώρα με πυρηνικά όπλα, τεχνολογία παραγωγής και έτοιμα πυρηνικά διαθέτουν εννέα ακόμη χώρες, με πρώτη και ισχυρότερη τη Ρωσία, η οποία διαθέτει και τα περισσότερα εργαστήρια εμπλουτισμού ουρανίου.
Στην 2η θέση τερματίζουν οι ΗΠΑ, που πλησιάζουν τη Ρωσία με 7.200 πυρηνικές κεφαλές, πολλές εκ των οποίων φιλοξενούνται και σε χώρες εκτός της αμερικανικής ηπείρου.
Τρίτη, αλλά με μεγάλη διαφορά, είναι η Γαλλία με 300 πυρηνικές κεφαλές. Στην 4η θέση βρίσκεται η Κίνα με 250 πυρηνικές κεφαλές, ενώ στην 5η το Ηνωμένο Βασίλειο με 215.
Ακολουθεί το Πακιστάν, όπου ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών εκτιμάται στις 100 με 120, η Ινδία με 90 – 110 και το Ισραήλ με 80.
Στην 9η θέση κατατάσσεται η Βόρειος Κορέα, που έχει αναστατώσει τον πλανήτη με τις δοκιμές που πραγματοποιεί κατά καιρούς, με μόλις 10 πυρηνικές κεφαλές, που είναι ωστόσο ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.