Σε αδιέξοδο βρίσκεται όπως όλα δείχνουν η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο να παραιτούνται αδυνατώντας να συγκεντρώσουν τα 5 δισ. για την αύξηση κεφαλαίου που θα επιτρέψει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την πώληση των κόκκινων δανείων.
Αναλυτές εκφράζουν πλέον φόβους για την αναγκαστική διάσωση της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου, κάτι που θα οδηγούσε σε νέα κρίση εμπιστοσύνης προς τις ιταλικές τράπεζες και θα άνοιγε νέο κύκλο «αίματος» στα Χρηματιστήρια.
Η παραίτηση του διεθύνοντος συμβούλου Φαμπρίτσιο Βιόλα, στις 9 Σεπτεμβρίου και του προέδρου Μάσιμο Τορόνι μερικές ημέρες αργότερα στις 14 Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτικές της κατάτασξς που επικρατεί στο εσωτερικό και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Τα ηνία της Monte dei Paschi έχει πλέον ο νέος CEO Μάρκο Μορέλι, ο οποίος καλείται να δρομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν την εξαγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της πολύπαθης ιταλικής τράπεζας ύψους 5 δισ. ευρώ (ενώ η κεφαλαιοποίηση της MPS έχει υποχωρήσει στα 670 εκατ. ευρώ μετά την πτώση της μετοχής της κατά 81% από την αρχή του έτους), με φόντο τις πληροφορίες ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν θέλουν να συμμετάσχουν.
Ο Μορέλι βρίσκεται από καιρό σε διαρκείς επδαφές με τον Ματέο Ρέντσι συντινίζοντας ως επικεφαλής της Bank of America την αύξηση κεφαλαίου.
Το κλίμα επιβαρύνει όμως και το δημοψήφισμα στην Ιταλία καθώς, το οποίο είχε αρχικά αναγάγει και σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αν και εσχάτως έχει επιχειρήσει να αλλάξει στάση.
Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο της χώρας αυξάνεται, ενώ πλέον μόνο ισχυρό αντίβαρο είναι η ισχυρή πολιτική βούληση που εκφράζεται στην ΕΕ για προετοιμασία και δρομολόγηση της επόμενης ημέρας. Αυτό όμως δεν αρκεί για να σωθεί η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου.
Τα «κόκκινα δάνεια» της τράπεζας, ύψους 45 δισ. ευρώ, έχουν αναδειχθεί σε «μαύρη τρύπα» που καταβροχθίζει τα ίδια κεφάλαια της ΜPS και το φιλόδοξο σχέδιο τιτλοποίησης και πώλησης μεγάλου μέρους αυτών είναι εξίσου επισφαλές όσο και η αύξηση μετοχιού κεφαλαίου.
Ο 54χρονος Μορέλι, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Bank of America Merrill Lynch στην Ιταλία, γνωρίζει «εκ των έσω» τα προβλήματα της Μonte dei Paschi, αφού είχε χρηματίσει οικονομικός διευθυντής της στο παρελθόν, προτού μεταπηδήσει στην ανταγωνιστική Intesa SanPaolo. Εχει επίσης εργαστεί και στην JP Morgan.
Παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν ότι η προϋπηρεσία του στις δυο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ και οι επαφές του θα αποδειχθούν πολύτιμες στην εξεύρεση νέων κεφαλαίων για την MPS. Ειδάλλως, η τράπεζα και κατ’ επέκταση ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας (και όχι μόνο..) κινδυνεύουν να εισέλθουν σε επικίνδυνες ατραπούς…