Εντατικότερη προσπάθεια στην αναζήτηση λύσεων τόσο για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών που ανέρχονται περίπου στο 1 εκατ. στην κοινωνική και οικονομική διάρθρωση της Γερμανίας όσο για την ανακοπή του ρεύματος, καταβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της παταγώδους αποτυχίας των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριο αναμένεται να δεχθεί έντονη κριτική για τις χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται, καθώς αρκετές εξ αυτών διοικούνται από στρατιωτικές χούντες.
Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ στηρίζει τον δικτάτορα του Σουδάν
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπολογίζει το κόστος της παραμονής και ενσωμάτωσης των προσφύγων στα 93.6 δισ. μέχρι το 2020, κονδύλια που θα διατεθούν για στέγαση, θέρμανση και εκμάθηση της γλώσσας, ώστε μπορούν να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Παράλληλα όμως και υπό το βάρος των εκλογικών αποτελεσμάτων και της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας η Άνγκελα Μέρκελ αλλάζει σιωπηρά στρατηγική εγκαταλείποντας την πολιτική υποδοχής και αποδοχής.
Πλέον οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου έχουν επιβραδυνθεί, ενώ η Γερμανία κάνει βήματα στην κατεύθυνση της απέλασης και του επαναπατρισμού προσφύγων, ενώ συμφώνησε με τις χώρες του κλαμπ του Βίζεγκραντ να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία τόσο στη Βουλγαρία, με την αποστολή επιπλέον 200 συνοριοφυλάκων και 50 οχημάτων, καθώς και επιπλέον 600 στρατιωτών στη Μεσόγειο.
Εκτός αυτού η Γερμανία φαίνεται ότι εξερευνά με ταχύτητα το ενδεχόενο σύναψης ευρωπαϊκών ή/και διμερών συμφωνιών με χώρες της Βορείου Αφρικής για την ανακοπή του νέου μεταναστευτικού ρεύματος που έχει ξεκινήσει από την Νότια και Κεντρική Αφρική.
Σε αυτό το πλαίσιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε στείλει αντιπροσωπεία και είχε καταλήξει σε αρχική συμφωνία με τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου πρόεδρο του Σουδάν. Τώρα η συζήτηση ανοίγει και στο τραπέζι κάθονται Νιγηρία, Μαλί, Αίγυπτος και Σενεγάλη, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις με την Τουρκία.
Το Βερολίνο χρησιμοποιεί ως μπούσουλα τη συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία όμως αμφισβητείται έντονα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και αναμένεται να καταρρεύσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Χορήγηση μηχανημ΄των ελέγχου και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών
– Οικονομική υποστήριξη για τις χώρες που τους διατηρούν στο έδαφός τους
– Συμφωνίες επανεισδοχής
– Κοινέςπμκτές περιπολίες και μικτά κλιμάκια ελέγχου
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία ΕΕ με Αιγυπτο προωθεί ο Σούλτς
Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει το καθήκον της όσο αφορά το προσφυγικό και κάλεσε το υπόλοιπο της ηπείρου να αποδεχθεί το μερίδιο του. Παρόλο που και άλλες χώρες μέλη έχουν αρχίσει να αυξάνουν το ρυθμό αποδοχής προσφύγων στις επικράτειες τους, ο μηχανισμός λειτουργεί αργά και υπολείπεται ακόμη του ρυθμού αύξησης των αιτούντων ασύλου.
Με τη Γερμανική κοινή γνώμη να θεωρεί ότι ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα είναι ήδη υψηλός και την πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, να της έχει στοιχίσει σε δημοτικότητα, η κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται να στοχεύει στην απορρόφηση των υπαρχουσών ροών προς ενίσχυση της οικονομίας της και τον περιορισμό των αιτιών δημιουργίας τους.
Η ΕΕ έχει δεχθεί 305.700 αιτήσεις τον τελευταίο μισό χρόνο με το συνολικό ετήσιο αριθμό να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο. Και η Γερμανία δέχθηκε το 60% των αιτήσεων του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου.
Η ανησυχία της Γερμανίας είναι κατανοητή από την Αυστρία, η οποία μέσω του καγκελάριου της Κρίστιαν Κερν, προτείνει συμφωνίες με Νιγηρία, Μάλι, Αίγυπτο και Σενεγάλη αντίστοιχες με αυτές της ΕΕ με την Τουρκία.