Καθαρά και σαφή είναι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Βερολίνο, όπως και αυτά προ 15 ημερών σε ακόμη δυο γερμανικά κρατίδια: Οι πολίτες διαμαρτύρονται και οδηγούνται στην ακροδεξιά, ενώ η διεθνής κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται τη στάση αυτή ως στροφή στο ναζισμό και τον φασισμό, όπως προειδοποίησε ο δήμαρχος του Βερολίνου.
Τα μεγάλα ποσοστά του αντιμεταναστευτικού ακροδεξιού κόμματος AfD, η κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και η αποδυνάμωση των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα αποκρουστική πολιτικά εικόνα, η οποία όμως δεν απέχει από τις πεποιθήσεις της γερμανικής κοινωνίας.
Αναλύοντας τα στοιχεία για την οικονομία, την ανεργία, τον πληθωρισμό αντιλαμβάνεται κανείς ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται ίσως στην καλύτερη καμπή της, ωστόσο η αίσθηση αυτή δεν αρκεί για να στηρίξει τη γερμανική κοινωνία η οποία στρέφεται κατά των προσφύγων και των μεταναστών.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ραγδαία άνοδος των προσφυγικών ροών και η πολιτική ανοιχτών συνόρων που θέσπισε και υπερασπίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ οδήγησαν σε αύξηση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της σεξουαλικής βίας, παράγοντες που θα δικαιολογούσαν την αντίδραση μιας βαθιά συντηρητικής κοινωνίας.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Η γερμανική κοινωνία μέχρι και το 2015 –που υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία- απολάμβανε μια ιδιαίτερα ήρεμη διαβίωση.
Μεταξύ των δεικτών που σκιαγραφούν την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι και το Δημόσιο χρέος, το οποίο –αν και η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση- μειώνεται και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό κράτος δαπανά λιγότερα χρήματα.
Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν η Γερμανία υποδέχεται πρόσφυγες που υπερβαίνουν το 1 εκατ, και οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται, όπως είχε προαναγγείλει η Άνγκελα Μέρκελ.
Στην πραγματικότητα η μείωση του Δημοσίου χρέους της Γερμανίας αντιστοιχεί σε περιορισμό του κοινωνικού κράτους και της φροντίδας που απολαμβάνουν τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας.
Παράλληλα όμως η Γερμανία επιτυγχάνει να ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο σε έναν πολύ σημαντικό δείκτη, αυτόν της διαφθοράς, όπου η επίδοσή της είναι σχεδόν διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου.
Συνεπώς η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται ένα λάθος που δεν έκανε, επί της μεταναστευτικής πολιτικής για να αποφύγει άλλα πολύ μεγαλύτερα που θα ήταν πραγματικά θανάσιμα για την κυβέρνησή της, αυτά της περιστολής δημοσίων δαπανών και της αύξησης της διαφθοράς.
Ενώ λοιπόν η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ρίξει την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα από την ενοποίηση της χώρας και έχει επιτύχει ανάπτυξη μέσα στην κρίση, έχει καταφέρει να αποδείξει ότι στρέφει το κοινωνικό μέρισμα σε λάθος ομάδες αναγκάζοντας τη μεσαία τάξη να αναζητήσει αντίπαλο.
Με τις δηλώσεις της μάλιστα κατευθύνει τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας κατά των μεταναστών που η ίδια απορρόφησε ανοίγοντας «το κουτί της Πανδώρας» και πυροδοτώντας κοινωνική ένταση και ρεβανσισμό τις διαστάσεις του οποίου αδυνατεί να ελέγξει.
Το «λάθος» της Άνγκελα Μέρκελ
Η Μέρκελ ανέφερε ότι σαν επικεφαλής της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας προφανώς και φέρει ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη να γίνει πολιτικό άνοιγμα στους ανθρώπους οι οποίοι ψηφίζουν το δεξιό εθνικιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).
Το συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε ως συντηρητική, ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα της γερμανικής Κεντροδεξιάς, έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο ακροδεξιά στροφή, επικεντρώνοντας τη ρητορική του στο μεταναστευτικό.
Σημείωσε ακόμη ότι, εάν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, η κυβέρνησή της θα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του μαζικού προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος του 2015.
«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό για την CDU», ανέφερε η καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι πλέον οι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία είναι ελάχιστοι.
Πιέσεις για αλλαγή πολιτικής
Η Άνγκελα Μέρκελ και η πολιτική του ανοίγματος προς τους πρόσφυγες βρίσκονται περισσότερο παρά ποτέ στο στόχαστρο μετά τη δεύτερη διαδοχική εκλογική ήττα που υπέστησαν χθες, Κυριακή, σε μια ψηφοφορία η οποία σηματοδοτήθηκε από την εγκατάσταση της λαϊκιστικής δεξιάς στο γερμανικό πολιτικό τοπίο.
Οι συντηρητικοί και ακροδεξιοί θύλακες εντός του κόμματος και της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ αντέδρασαν άμεσα, ζητώντας αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, εκμεταλλευόμενη την τάση που αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ “απειλείται από μια τεράστια και διαρκή απώλεια εμπιστοσύνης στην καρδιά του εκλογικού της σώματος”, προειδοποίησε ένα από τα στελέχη του βαυαρικού κλάδου του κινήματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ο Μάρκους Σέντερ, ο οποίος ζητεί τη ριζική σκλήρυνση των μέτρων που αφορούν τη μετανάστευση.
Καθώς συγκέντρωσε μόλις το 17,6% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές στο Βερολίνο, το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα της μεταπολεμικής ιστορίας του στην πόλη.
Χάνει έδαφος κυρίως προς όφελος της νέας ανερχόμενης πολιτικής δύναμης, του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που, συγκεντρώνοντας το 14,2% των ψήφων, κατάφερε να σπάσει ένα μεταπολεμικό ταμπού: να εγκαταστήσει στο γερμανικό πολιτικό τοπίο έναν σχηματισμό της λαϊκιστικής δεξιάς ο οποίος σε ορισμένους τομείς φλερτάρει με τις θέσεις της άκρας δεξιάς.
Η άνοδος της ακροδεξιάς
Αφού είχε εμφανιστεί αρχικά ως εξαίρεση, η Γερμανία φαίνεται πως βρίσκεται κι αυτή αντιμέτωπη με το παγκόσμιο κύμα των εθνικοσυντηρητικών λαϊκιστικών κινημάτων. Στην Ευρώπη με τη Βρετανία και το Brexit της, στην Αυστρία, στη Γαλλία όπου το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να φθάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2017, στην Πολωνία ή την Ουγγαρία, αλλά και στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η άνοδος του AfD σε μια μεγάλη κοσμοπολίτικη μητρόπολη, όπως το Βερολίνο, επιβεβαιώνει ότι το κόμμα που γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια δεν περιορίζεται πλέον στις υποβαθμισμένες ζώνες της πρώην ΓΛΔ, όπου έχει τα προπύργιά του, γεγονός που το φέρνει σε πολύ καλή θέση για να μπει σ’ έναν χρόνο στην ομοσπονδιακή βουλή με τις βουλευτικές εκλογές.
“Είμαστε πλέον ένα καθιερωμένο κόμμα”, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους ηγέτες του, ο Γεργκ Μόιτεν.
Η άνοδος του AfD σε μια μεγάλη κοσμοπολίτικη μητρόπολη, όπως το Βερολίνο, επιβεβαιώνει ότι το κόμμα που γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια δεν περιορίζεται πλέον στις υποβαθμισμένες ζώνες της πρώην ΓΛΔ, όπου έχει τα προπύργιά του, γεγονός που το φέρνει σε πολύ καλή θέση για να μπει σ’ έναν χρόνο στην ομοσπονδιακή βουλή με τις βουλευτικές εκλογές.
“Είμαστε πλέον ένα καθιερωμένο κόμμα”, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους ηγέτες του, ο Γεργκ Μόιτεν.