Με πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε σεισμό 5,3 ρίχτερ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Δύση η Βόρειος Κορέα, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στη Νότια Σινική Θάλασσα και στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ΗΠΑ-Ρωσίας. Η πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ ουν που ταρακούνησε τον κόσμο αναμένεται να προκαλέσει νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι το γεγονός θα το χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό χαρτί για την αναγκαιότητα άμεσης εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD).
Η έκρηξη, παρά την ισχύ της και το γεγονός ότι αποτελεί επίδειξη δύναμης, δεν μεταβάλλει ουσιωδώς την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Σε πολιτικό επίπεδο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα εντείνουν τις πιέσεις στην Κίνα και θα χρησιμοποιήσουν την αυξανόμενη προκλητικότητα της Βορείου Κορέας ως μοχλό πίεσης για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής
Λίγα λεπτά μετά τις 7 ώρα Ελλάδος η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης στη Β. Κορέα την ώρα που ανακοινώνει τη δοκιμή
Όπως επισημαίνουν Αμεριανοί αναλυτές η επιλογή του χρόνου από τον Κιμ Γιονγκ ουν δεν είναι τυχαία καθώς λόγω της κρίσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας περιορίζονται οι πιθανότητες το Πεκίνο να επιδείξει εκνευρισμό απέναντι στην Πιονγιάνγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους πριν από μερικές ημέρες και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ASEAN στο Λάος, στην οποία συμμετείχαν και οι ΗΠΑ και συμφώνησαν από κοινού με την Ιαπωνία να ενισχύσουν στρατιωτικά τις Φιλιππίνες, το Λάος, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, εκχωρώντας τους αεροπλάνα και πλοία για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής.
Το σκηνικό
Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν εκείνο που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας. Το γεγονός ότι η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αμέσως συμπεράσματα.
Αντιδράσεις
Η Νότια Κορέα από την πρώτη στιγμή μίλησε για πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.
Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» και έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας. Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων. Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.
Εντονη ανησυχία υπάρχει και στην Ιαπωνία, η οποία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Β. Κορέα, ενώ ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η γαλλική προεδρία.
Το Πεκίνο, επιλέγοντας πολιτική ίσων αποστάσεων, ζήτησε όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής “δεν αποτελεί σοφή επιλογή” από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.