Να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην ΕΕ προσπαθεί η Άγκυρα μετά την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και τις προοπτικές επίτευξης κοινής πλατφόρμας και στο συριακό. Στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να τεθεί εκ νέου επί τάπητος η συμφωνία για το προσφυγικό ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερα ανταλλάγματα σε οικονομικό επίπεδο.
Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, για «αντιευρωπαϊκά αισθήματα» στέλνουν μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται γι αυτή καθ αυτή την κατάργηση της visa, ωστόσο το διατηρεί στο τραπέζι και είναι διατεθειμένη να το ανταλλάξει με άλλο πακέτο.
Όπως όμως είχε προηγηθεί δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνας Αντρέεβα η οποία ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ εφόσον πληρωθούν 77 κριτήρια, επίπεδο απ το οποίο η Άγκυρα απέχει παρασάγγας.
«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε…προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση»
είπε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.
«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες»
«Η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου», απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Τουρκία προτιμά να αποστρέψει το βλέμμα από τη Δύση για να στραφεί προς την Ανατολή επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα… και εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο, προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Το σύνολο της τοποθέτησης αποδεικνύει ότι βασιζόμενος στην προσωρινή ώθηση της συμφωνίας με τη Ρωσία και τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί, πριν αυτές ξεκαθαρίσουν, επιχειρεί να ξαναστρώσει τραπέζι διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Η Τουρκία επιλέγει τη συγκυρία θέλοντας να πείσει την ΕΕ ότι διαθέτει ισχυρές εναλλακτικές και ότι μπορεί να κλείσει πόρτες.
Στην πραγματικότητα αν και η ΕΕ φοβάται τις εκβιαστικές πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο προσφυγικό, εν τούτοις έχει σχηματιστεί σκληρό και ενιαίο μέτωπο απέναντι σε κάθε υπαναχώρηση έναντι της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας παραδεχθεί ότι βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση κάνει απέλπιδες προσπάθειες να επανέλθει στο προσκήνιο, προσπαθώντας ωστόσο να ξεκινήσει από ισχυρή διαπραγματευτική θέση, προσπάθεια που δεν φαίνεται να ευοδώνεται.