Να εκμεταλλευτεί το μεταβατικό στάδιο και τη δυναμική ανασυγκρότησης που δημιουργεί το Brexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί η Ιταλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, Κάρλο Καλέντα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa».
«Επιθυμούμε να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε» δήλωσε ενδεικτικά, και πρόσθεσε ότι παρότι «έχουμε λάβει ήδη μεγάλη ευελιξία, σκοπεύουμε να ζητήσουμε περισσότερα, το μέγιστο δυνατό».
Η τοποθέτηση του Καλέντα έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ρέντσι επιχειρεί να προβάλει ισχυρό προφίλ ενόψει του Δημοψηφίσματος για τον περιορισμό των εξουσιών της Γερουσίας, όπου το διακύβευμα είναι η παραίτησή της, αν αποτύχει.
Στην πραγματικότητα αυτό που ζητά, ανεπίσημα για την ώρα, η Ιταλία είνα η αναθεώρηση του συμφώνου του Μάααστριχτ, διαδικασία που για ολοκληρωθεί απαιτεί χρόνο και νέες προτάσεις στο τραπέζι, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σκλήρυνσης των ισχυόντων κανόνων.
Όπερ σημαίνει ότι το μεγαλύτερο όφελους που μπορεί να προσδοκά η Ιταλία είναι το ίδιο με αυτό που απολαμβάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Υπ αυτό το πρίσμα είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του Κάρλο Καλέντα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και για τη δημιουργία κλίματος.
Η Κομισιόν ζητάει από τη Ρώμη να περιορίσει το έλλειμμά της στο 1,8% του ΑΕΠ έως το 2017, προκειμένου να αντιστραφεί η ανοδική τάση του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στα 2,25 τρισ. ευρώ.
«Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά» συνέχισε ο Ιταλός υπουργός.