Απουσία ενιαίου κυβερνητικού-στρατιωτικού μετώπου, ακόμα και μεταξύ αυτών που δεν συμμετεί στο πραξικόπημα αποκαλύπτει η τελευταία ενέργεια δυο εν ενεργεία κορυφαίων στρατηγών να παραιτηθούν λίγες ώρες πριν τη συνεδρία του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιχσάν Ουγιάρ, και ο αρχηγός του τομέα Εκπαίδευσης και Δόγματος Διοίκησης, ο στρατηγός Καμίλ Μπασόγλου παραιτήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο θα αποφασίσει σαρωτικό ανασχηματισμό στο τουρκικό στράτευμα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Για τη σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι απαραίτητη η άμεση αποκαστάσταση της διοικητικής αυτοτέλειας του στρατού και της λειτοτυργικότητάς του η οποία έχει πληγεί από τις περίπου 10,000 καρατομήσεις σε όλες τις βαθμίδες.
Τα δυσαναπλήρωτα κενά ηγεσίας καλείται τώρα να καλύψει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το οποίο όμως θα βάλει τις βάσεις και για την οργανωτική αναδιάρθρωση του στρατεύματος.
Η κατάσταση αυτή θα είναι πρωτόγνωρη για τον τούρκικο στρατό, ενώ η επίδειξη δύναμης του Ερντογάν πάνω σε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς καθιστά την οποιαδήποτε διοικητική πυραμίδα ντε φάκτο αναποτελεσατική.
Με τον κίνδυνο από τα ανατολικά και τα βορειανατολικά σύνορα να εντείνεται, τους Κούρδους να αναπτύσσουν ισχυρή δραστηριότητα και τις συμμαχικές δυνάμεις να πλαγιοκοπούν τον ISIS, κάθε λεπτό που χάνεται μετράει εις βάρος της Τουρκίας και του ίδιου του Ταγί Ενρτογάν.
Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μία ημέρα μετά την ταπεινωτική απόταξη 1.700 μελών του τουρκικού στρατεύματος, που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Παράλληλα χθες ο Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο 130 συγκροτημάτων στα media, μεταξύ των οποίων πολλά κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα