Σαφής και πέρα από κάθε αμφιβολία είναι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων, με την επίδειξη δύναμης του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (Νότια Σινική Θάλασσα) και τη συμφωνία με τη Νότιο Κορέα για την τοποθέτηση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζοντας σθεναρά χώρες και διαδικασίες που ανατρέπουν το status quo σε αυτές περιοχές θέτουν σε διαρκή δοκιμασία τα αντανακλαστικά Ρωσίας και Κίνας.
Σε αυτές τις προκλήσεις αποφάσισαν να απαντήσουν συνδυαστικά Ρωσία και Κίνα, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ ότι όταν υπάρχει κοινός εχθρός υπάρχει και συνασπισμός. Σε αυτό το πλαίσιο Ρωσία και Κίνα αποφάσισαν τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, αμφισβητώντας από κοινού ευθέως την απόφαση του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εκδόθηκε μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων.
Αν και οι δυο χώρες χαρακτηρίζουν το σενάριο «ασκήσεις ρουτίνας», εν τούτοις είναι σαφές ότι ο στόχος είναι να σταλεί ισχυρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Πέρυσι Ρωσία και Κίνα διεξήγαγαν κοινά ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο και στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συμφέροντα στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι τεράστια καθώς από εκεί διέρχονται ετησίως εμπορεύματα και καύσιμα συνολικής αξίας της τάξης των 5 τρισ. Δολαρίων, ενώ μεγάλες είναι και οι ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ρωσία υποστήριξε την Κίνα στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της προσφυγής των Φιλιππίνων, την οποία τελικά έχασε. Ωστόσο το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα αγνοήσει την απόφαση της Χάγης.
Εν τω μεταξύ δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, σε ένδειξη στήριξης προς τις Φιλιππίνες και ως αποτρεπτική δύναμη για το ενδεχόμενο κινεζικής προκλητικότητας.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν κατ επανάληψη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ανεβάζουν την ένταση τόσο στη Νότια Σινική Θάλασσα όσο και στην κορεατική χερσόνησο καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη.
Κίνα και Ρωσία χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον όρο «στρατηγικοί συνεργάτες», στο πλαίσιο της άσκησης που θα διεξαχθεί στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Αυτές οι ασκήσεις εμβαθύνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και διευρύνουν τη συνεργασία, ενισχύουν τη δυνατότητα κοινής απάντησης σε απειλές ασφάλειας, ενώ είναι επωφελείς για τη διατήρηση της τοπικής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας»