Ο εκμηδενισμός των κερδών β τριμήνου της Deutsche Bank δεν είναι το χειρότερο που περιμένουν αναλυτές και αγορά, καθώς όπως προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν οι 9,000 απολύσεις, η μείωση της έκθεσης σε κρατικό χρέος και η αναδιάρθρωση δεν είναι αρκετά αν παραταθεί η οικονομική καχεξία.
Ετσι τα αποτελέσματα τριμήνου της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας μπορεί να βγήκαν οριακά 20 εκατ., αυτό όμως μπορεί να επιδεινωθεί. Οι μέτοχοιδεν λαμβάνουν μερίσματα, η διοίκηση εφαμορμόζει τεράστιο πρόγραμμα περιστολής κόστους το οποίο περιλαμβάνει και 9,000 απολύσεις σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ παράλληλα είναι αναγκασμένη να μειώσει το ρίσκο πουλώντας δομημένα-τοξικά προϊόντα και περιορίζοντας δραστικά τις εργασίες επί αντίστοιχων.
Έχοντας ήδη αποτύχει στα αμερικανικά stress tests η Deutsche Bank επιδιώκει να καθαρίσει τα βιβλία της ώστε να είναι σε θέση να πείσει για την αξιοπιστία της. Ωστόσο όσο η Fed την έχει υπό επιτήρηση η αγορά είτε της κλείνει την πόρτα είτε προσφέρει πολύ μεγάλα discount για να αγοράσει προϊόντα της.
Συνεπώς η τράπεζα προκειμένου να καθαρίσει πουλάει με ζημιά παράγωγα, το κόστος των οποίων δεν μπορεί να ενσωματώσει εύκολα και προσπαθεί να το αντισταθμίσει με μειώσεις κόστους και απολύσεις.
Η διοίκηση προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία μια διαδικασία αύξησης κεφαλαίου καθώς στα επίπεδα που βρίσκεται η μετοχή της και με την πίεση που θα δεχθεί θα είναι σα να επιβάλλει bail-in σε μετόχους και ομολογιούχους.
Στην πραγματικότητα η οικονομική κατάταση της τράπεζας, όπως αυτή απεικονίζεται στην πορεία της μετοχής δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις, οι μέτοχοι έχουν ήδη κουρευτεί.
Τα αποτελέσματα
Τα καθαρά κέρδη για το β τρίμηνο συρρικνώθιηκαν στα 18 εκατ. ευρώ, έναντι 796 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ξεπερνώντας όμως τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ζημιές 22 εκατ. Σημαντική ήταν η κάμψη του τζίρου στα 7,39 δισ ευρώ από τα 9,18 δισ., ανεβάζοντας το λόγο κόστους-προς-έσοδα στο 91 από 85%.
Οι συνθήκες αυτές αποδεικνύουν ότι η λειτουργία της τράπεζας γίνεται λιγότερο αποτελεσματική που πρακτικά συνεπάγεται είτε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν δουλεύει όπως θα ήθελαν, είτε ότι η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της.
Η τράπεζα κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις βελτιώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 10,7 στο 10,8%. Δεν μπόρεσε όμως να πουλήσει τη συμμετοχή της στην κινεζική τράπζα Huaxia Bank.
Δραματική ήταν η κατάταση στην καταναλωτική πίστη όπου τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 61% στα 187 εκατ. ευρώ, στο β τρίμηνο. Περίεργο είναι το γεγονός ότι φαίνεται να έχασε 35% των κερδών της στη διαχείριση κεφαλαίων, το οποίο “μυρίζει” άγριο ξεφόρτωμα τοξικών και σε μεγάλο discount.
Καλύτερα τα πήγε η Bad bank που είναι υπεύθυνη για το ξεφόρτωμα των τοξικών με τις ζημιές να περιορίζονται στα 632 εκατ. από τα 870 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Από μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της τράπεζας προκύπτει ότι πουλάει επιθετικά και λαμβάνει διαρκώς χαμηλότερο τίημα για τα τοξικά που βγάζει στην αγορά, ενώ μέρος αυτών θα αναγκαστεί να τα κρατήσει και να επωμιστεί τη ζημιά.