Αν και οι επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο φαίνονται διαχειρίσιμες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Βρετανία καλείται να αντιμετωπίσει τώρα τον κίνδυνο της διάσπασης στα εξ ων συνετέθη.
Η Σκωτία ήδη θέτει στο τραπέζι το ζήτημα νέου Δημοψηφίσματος στα πρότυπα της ανεξαρτητοποίησης, έχοντας ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία την παραμονή στην ΕΕ.
Θέμα εγείρεται όμως και στη Βόρεια Ιρλανδία όπου η ελεύθερη ζώνη με την Ιρλανδία θα αντικατασταθεί από συνοριακά φυλάκια και ισχυρή φύλαξη μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόσχισης από την ΕΕ.
Το Sinn Fein θέτει ήδη θέμα ενιαίας Ιρλανδίας και των προβλέψεων της συμφωνίας της Good Friday που τερμάτησε τον πόλεμο και έδωσε ανεξαρτησία στην Ιρλανδία.
Η κατάσταση αν και ακόμα χαρκτιρίζεται ήπια είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε πολιτικές συγκρούσεις υψηλών τόνων, ανακυκλώνοντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα και με την απειλή της διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξυπνά αναβιώνοντας μνήμες και ενεργοποιώντας επικίνδυνα εθνικιστικά αντανακλαστικά.
Ο επόμενος πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά σε τρια μέτωπα, ενώ όσο καθυστερεί η μετάβαση τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα από κενό ακυβερνησίας της χώρας που μεσολαβεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Από τη μια η ΕΕ πιέζει -εκδικητικά- για επιτάχυνση των διαδικασιών εξόδου, ενώ Σκωτία και Ιρλανδία ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των όρων σλυνδεσης με τη Μεγάλη Βρετανία.
Κάθε κίνηση στο ένα μέτωπο θα επηρεάζει άμεσα το άλλο, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικού εμφράγματος και επισύοντας τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στις κοινωνίες και κατ επέκταση στην οικονομία.